De gemeente Montfoort is verantwoordelijk voor alle lichtere vormen van zorg en ondersteuning (Wet maatschappelijke ondersteuning – Wmo 2015) én voor vrijwel alle vormen van jeugdhulp (Jeugdwet). Als u behoefte heeft aan deze vormen van zorg, dan inventariseert het Sociaal Team (WMO) of het Jeugdteam van de gemeente uw wensen en behoeften tijdens een gesprek bij u thuis. In het jargon heet dit het keukentafelgesprek. Het is voor u van belang om dit keukentafelgesprek goed voor te bereiden of u te laten bijstaan door een onafhankelijke clientondersteuner.

Houd het heft in eigen hand

Het is belangrijk dat u bij het aanvragen van passende zorg of ondersteuning zelf de regie houdt. Verzamel voorafgaande aan het keukentafelgesprek zoveel mogelijk informatie, bijvoorbeeld op internet. Denk goed na over welke zorg of ondersteuning u precies nodig heeft. Bedenk wat u zélf kunt én wat u kunt verwachten van uw familie, vrienden en buren. Ga na op welke wijze uw huisarts, uw zorginstantie of de gemeente u kan helpen.


Recht op cliëntondersteuning bij het keukentafelgesprek

Vindt u het lastig om te bedenken welke zorg of ondersteuning u nodig denkt te hebben? Vindt u het vervelend om uw familie, vrienden of buren te vragen of zij u kunnen helpen? Of vindt u het om een andere reden ingewikkeld om het keukentafelgesprek met het Sociaal Team of het Jeugdteam voor te bereiden? Weet dat u recht heeft op een onafhankelijke cliëntondersteuner bij het voeren van dit gesprek. De gemeente is verplicht om u deze vorm van ondersteuning gratis aan te bieden. De persoon die u helpt is onafhankelijk, maakt geen deel uit van het Sociaal Team of het Jeugdteam en is ook niet in dienst van de gemeente.

Vraag naar de mogelijkheden voordat u in gesprek gaat! 

Heeft u ervaringen met het aanvragen van onafhankelijke clientondersteuning? Laat het ons weten. Stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.